ΒΟΥΛΗ

 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Γ’ γυμνασίου του σχολείου μας θα πραγματοποιήσει την τετραήμερη εκδρομή της στην Αθήνα με σκοπό να επισκεφτεί την Βουλή.

Όπως ξέρουμε η Βουλή των Ελλήνων έχει μεγάλη ιστορία που συνδέεται με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αρχικά ήταν Ανάκτορα του Όθωνα και του Γεωργίου, έναν αιώνα μετά την κατασκευή του μετατράπηκε σε Κτήριο της Βουλής και της Γερουσίας. Σήμερα είναι η Βουλή των Ελλήνων, ένα διαχρονικό σύμβολο που αποτελεί μέρος της συλλογικής μνήμης. Φιλοξενεί τους 300 βουλευτές.

Οι κυριότερες αρμοδιότητες τους είναι να ψηφίζουν τους νόμους του κράτους, να αναδεικνύουν την κυβέρνηση και να ασκούν έλεγχο στις πράξεις της. Επίσης εκλέγουν τον πρόεδρο της δημοκρατίας, αναθεωρούν το Σύνταγμα και ψηφίζουν τον προϋπολογισμό του κράτους.

Ο ρόλος των πολιτών είναι η εκλογή των 300 βουλευτών με άμεση καθολική μυστική ψηφοφορία κάθε τέσσερα χρόνια. Επιπλέον οι πολίτες έχουν την δυνατότητα σε περίπτωση που δυσαρεστηθούν από τη συμπεριφορά του συγκεκριμένου βουλευτή, στις επόμενες εκλογές να εκλέξουν άλλο πρόσωπο στη θέση του. Μπορούν να παρακολουθούν συνεδριάσεις της βουλής. Μπορούν να επικοινωνούν προσωπικά, αλλά και μέσω επαγγελματικών σωματείων με τους βουλευτές της εκλογικής τους περιφέρειας και γενικότερα, για να τους εκθέσουν τα αιτήματα τους σχετικά με τη ψήφιση ενός νόμου. Ακόμα μπορούν να εκθέτουν τις απόψεις τους σχετικά με τις δραστηριότητες των βουλευτών στον Τύπο και γενικότερα τα ΜΜΕ.

Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και ανυπόμονοι για την επίσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες.  Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και να μείνουμε ευχαριστημένοι με τη διαμονή μας στην Πρωτεύουσα.

 Γράφουν οι μαθήτριες του Γ1, Αλαμάνη Θεολογία, Κάμπο Αθανασία και Καραγιάννη Αθανασία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *